Sunday, September 11

Finally working as an optometrist

Assalamualaikum guys

Dah lama sangat since the last post. Ok just a quick update i already finish with my internship for two months, sebulan dekat hospital kkb, sebulan lagi dekat optical shop under utama optometrist

Before ni dah pernah clinical posting dekat hkkb & niat memang nak update pasal experience kat sana tapi tu la. Busy sangat. Dulu masa posting 2 weeks kat sana memang tak suka la. Dengar seniors cakap seronok. Tapi sepanjang masa kat sana, asyik cakap ugh tak sabar nak habis. I hated it. Tapi tu la orang kata yang dibenci tu la nanti lama-lama suka & maybe Tuhan pun nak tunjuk hikmahnya, so utk intern dapat lagi hkkb. Last time masa posting baru lagi masuk final year, skills & theory memang zero. Tapi bila come back lepas dah habis final year, rasa mcm yes im ready. This time, rasa i can easily detect cataract, determine what type of DR, perform refraction & so on. Rasa lebih confident.

& bila dah habis intern sebulan kt sana rasa mcm yeah it was a good experience though. I like it there, because the patient treated & respect us macam kita doktor. & kita pun rasa professional & responsible to them.

The following month intern dekat optical shop tu pun last minute dapat. Sbb my lecturer kemaruk sangat nak kedai ada slit lamp like come on, optical shop jarang kot guna hahahahahaha sbb org takda cek mata utk disease kalau gi optical shop. But then, ikut kan je la. Tapi rasa sakit hati bila find out ada classmate intern dekat kedai tkda slitlamp pn rasa mcm wtf dahlah kedai tu dekat je. Kalau mcm tu aku pun nak. Tkda la aku buang masa ,minyak & tenaga nak travel jauh. Mcm celaka perangai korg.

Dah habis intern, kitaorang ada LI case presentation dekat msu. Rasa mcm small reunion dengan kawan kawan & lecturers sebab yelah dua bulan kan tak jumpa hehe semua nampak matang je tapi bila dah bergabung keluar perangai sama je cam dulu tak berubah. & masa offer letter ceremony lepas present, tak sangka la terpilih utk dioffer sambung master. Haha tak ready duh, & tak pernah fikir pn nak sambung. Tak plan pn. 6 out of 25 je yang dapat. Bukan nak riak, tapi nak ingatkan kt diri sendiri, yang tk semua org dapat chance ni & aku tak patut pandang benda ni remeh. Orang bagi chance because i deserved to get it so saya bersyukur alhamdulillah.

Btw optical shop yang saya kerja tu memang buat jadual aku direct terus hahahahahahaha dorang memang suruh kerja je. Aku tak cakap yes or no but tkpa lah kerja je la. Kalau tak, bila lagi nak start. Kan? :)

Kerja retail you know tkleh cuti weekend, balik kerja malam kerja full time macam nak mati. But whattodo, its my job right now. Nak kerja hospital takda kemasukan dah sekarang & i just think positive. Mungkin Tuhan nak bagi rezeki yang ni dulu, sbb kawan kawan yang lain tkda dapat offer utk kerja terus. So apa lagi, bersyukur la fara. Lagipun kalau kerja hospital belum tentu lagi mana dia nak campak kita :) igt sukahati boleh pilih2 nak hospital mana.

Terasa jugak bila kita tak dapat join orang lain keluar jalan-jalan sebab bila orang cuti kita kerja. Kita cuti, orang kerja. So... :)

Sokay dearself, its not time to play anymore, its time to begin a new chapter in your life. Move on, pedulikan benda lain, time to build your career, cari duit, happykan your parents, kumpul harta sebab at the end, you yourself akan happy jugak. Susah-susah masa muda, biar senang masa tua nanti insyaallah. Doakan saya kawan kawan.

Goodnight.

Mood : "Writing the future"

No comments: