Monday, October 29

October Tweet Festival Raya!

Assalamualaikum rockafellas Cinderella ku yang handsome dan cantik!

Amboi kau FD berlagak macam ada pembaca! Bhahaha. Ok aku rasa dah terlambat dah sebenarnya pun nak wish Selamat Hari Raya Aidiladha. Haha lantaklah kisah apa kan. So member - member yang jauh ramai tak pulang ke kampung halaman disebabkan cuti yang sekejap ataupun ada yang bakal exam tak lama lagi. So goodluck kayz! Especially to my dear friends yang berjuang untuk final exam start esok dekat matriks. You know who you are :)

Sesiapa yang balik rumah untuk raya tu korang celebrate raya korban kali ni macam mana? For me raya kali ni sangat different macam yang tahun tahun sebelumnya. Selalunya tradisi keluarga kitaorang kalau raya haji mesti balik kampung belah Mama kat Tanjung Karang. Kalau rajin, kitaorang akan pergi Masjid tengok acara korban. Kalau tak, kitaorang akan makan makan je dekat rumah nenek. Tahun ni lain sikit sebab nenek datang my house dekat Shah Alam! Hah nenek aku raya kat bandar kau! Kelassss!

Since my grandma datang sini, Mama decide untuk kumpulkan adik beradik dia dekat sini. Oh fyi I just have satu je nenek, which is my Mama's mother. Yang lain memang dah takda. So apa apa perayaan pun, banyak celebrate with family belah Mama. Belah ayah jarang sangat plus family Ayah duduk merata. Adik beradik Ayah semua duduk KL, kami je sesat dekat Shah Alam ni. Haha. Sedara mara Ayah pulak still berpangkalan dekat Kelantan. Jadi sangat jarang jumpa and dah lama gila tak balik sana. Ok back to the story, Mama pulun adik beradik dia untuk masak meal masing - masing then kita share apa yang ada. Awh so sweet! And Mama pun sangat excited!

Walaupun hakikat sebenarnya bosan sebab cousin yang rapat datang lepak sekejapnya, still aku rasa suasana raya haji kali ni sangat happening. Rumah aku dah bertukar macam dekat kampung where everyone can lepak lepak baring baring tengok tv as they want to. And thank God Astro tayang movie best best. Haha. Kalau tak, memang petak nak buat apa. Takkkanlah aku nak duduk dalam bilik je buat hal sendiri. Rasa tak sopan pulak hikhik. Adik beradik Mama la paling best sebab depa boleh gossip all the way yela since jarang jumpa. Masing - masing dah kahwin, semua sibuk. Untunglah, aku ni adik beradik tak berkomunikasi pun. Tak tahu la bila semua dah kahwin nanti, macam mana gathering raya kitaorang. Anak - anak je la kot dok bising. LOL! 

Itu cerita hari Jumaat. Sekarang kita pergi cerita hari Sabtu pulak, boleh? Ah kisah apa aku. Hewhewhew (gelak annoying nak mampus) Aku plan dengan Fatin nak keluar pi Sunway Pyramid tengok Paranormal Activity. Yela nak lepak lepak la memandangkan susah nak jumpa si Fating ni. Belajar dahlah kat Perak tu, balik jarang - jarang pulak. Pishang aku hoii! Orang kata sentiasa ada back up plan in case kalau apa - apa jadi. So plan B aku, kalau kitaorang tak dapat pi Sunway,, kita pi #OctTwtFest (October Tweet Festival) ok? Haa apa kebenda alah tu kan. Okay event ni obviously khas untuk twitter user, but actually sesiapa pun boleh datang. Takda makna dia cek dulu korang ada twitter ke tak and all, cuma mungkin korang akan terasa asing sikit la sebab event ni untuk perkenalkan twitfamous, yela untuk mingle mingle dengan followers! Ahaks!

I don't care pun sebab aku tak layan pun twitfamous bagai ni. In your face, brotha.

Guess what? We went for OctTwtFest! I'm glad kitaorang pilih plan B sebab that event was surprisingly AWESOME HELL YEAH!! Event ni dekat Digi HQ Shah Alam, near to Batu Tiga to be exact. So sangat dekat dengan my house la. Lucky us! Hikhik. Just planned dengan Fatin je but last last ramai yang join. The more the merrier orang katakan? Hihi. Ada Acap, Hazarul, Meyra, Zati, Ijat, Iez. Kiralah sendiri ada berapa orang. Gathering besar habaq ang. Haha. Hujan selebat - lebatnya dengan petir guruh kilat all the way masa kitaorang nak pergi tu. I was kinda worried sebab jalan raya pun tak nampak weh .___. kabus gila. Sempat juga aku berdoa supaya Allah redakan hujan, takut apa - apa jadi. And alhamdulillah, hujan finally stopped and kami boleh teruskan aktiviti kami :D

Sampai sampai je, Syada Amzah tengah perform. Syada ni adik kepada Shila Amzah penyanyi tu uolls, wallah! Dia salah seorang twitfamous yang bermaksud tweet bagus bagus and famous acah acah gitu. Ooopss, jangan marah haa hikhik. Jom, we story story through pictures k about this event!

On our way to the #OctTwtFest! Hujan freakin lebat masa ni!
Dina Malaysian Idol is performing on the stage back there
Girls power! Fatin, Zati, Meyra and me :DD

My number for lucky draw!
OCTTWTFEST 2012 Thumb up (Y)
Pekak telinga layan dubstep!

Me of courselah yg muka bercahaya tu. Suci kan? Eh!
With my besties! Feels like a boss in the middle :P
So here we were! #OctTwtFest best

And yeah the best part of this event was I managed to meet DJ Nas-T for god's sake! OMG! Actually ni kali kedua I met him haha the first time masa dia datang shooting dekat MSU wootss! Nak ambil gambar but orang tengah shooting kan, tak boleh kacau sangat. So I was very excited dapat jumpa Nas-T and I was screaming out loud for him okay? Even he was there as a DJ, I still love him. Haha. He was so handsome and macho and all. Sangat menepati taste aku aww :* But, he passed by depan aku and aku sempat cakap, "Hi Nas-T!" And guess what? He said hi back! OHEMGEE CANT YOU BELIEVE IT?! Hahaha. He was rushing masa tu jadi taknak sibuk nak ambil gambar bagai. Masa I said hi tu, dia dah jalan ke depan, but dia pandang belakang balik. Senyum, and "oh hi!!" Melting please! Sweet gila dia senyum k! I cant help myself, terus tweet! Haha. Next time kalau jumpa dia, serious akan amik gambar. I don't care!! 

This is a video which, I recorded myself. The video is superfine and SUPERBIG. So I havte convert to video biasa je punya quality so that I can upload to here, biar size kecik sikit. Okay aku dah susah payah convert bagai kena tengok k! And cepat spot Nas-T yang mana satu! Dia pakai cap, pakai singlet mixing the music on stage. Lol aku tanya, aku jawab hahaha. The rest were just crazy crowd, dancing to the beats yo! I did headbanging sikit - sikit, taknak over sangat. I actually layan house music and trance but not sure kalau dia sama dengan dubstep. Sama ke? You tell me later okay? Banyak video I rakam but video ni kejap je, so I chose this biar korang tak bosan haha enjoy!

video

 
Ada Tasha Shilla and Joe Flizzow but kitaorang tak jumpa pun coz session dorang lambat sangat so we decided to leave. Yela event tu sampai pukul 2 pagi kot beragak aku nak lepak dekat sana sampai tengah malam kan! We straight balik sebab aku sendiri dah penat semacam. Tak larat dah nak pergi mana lagi. Well whatever it is, it was the best night I've ever had so far. Unusual thing I've done. Lol saya kan budak baik. Haha. Thank you so much to my friends especially dekat Acap and Hazarul coz I can tell dorang sangat bosan masa dekat event tu haha still dorang stay sebab nak accompany me. I'm sorry I can't do anything but it's nice to see you guys, rindu lama tak jumpa. Dorang tak layan my blog and if sesiapa yang kenal dorang and read this, please tell them they are the best! I love you guys! I had fun, no doubt.

I'm looking forward to go to #OctTwtFest again next year. Jom? :>

Wednesday, October 24

Bebelan pagi buta

Ok aku tak merancang nak tulis panjang panjang sebab sekarang pun dah pukul 3 pagi. Tak tahu kenapa terasa nak update blog pagi pagi buta macam ni. Well memang jarang pun update time waktu - waktu puncak sebab orang yang busy macam aku ni malam - malam je ada masa. Tett!

Baru lepas belek - belek twitter, timeline penuh dengan seorang budak yang dok canang kemarahan dia. Bila dah malam - malam, timeline pulak slow hmmm apa lagi stalker mode: ON ON ON. So aku pun usha la apa kebenda dia dok marah sangat tu. Rupanya ada orang kantoi tang menipu identiti. Pelik, orang sanggup susah payah menyamar sebagai orang lain. Guna nama orang lain, guna gambar orang lain.

Awatnya?

Allah dah bagi rupa yang elok dekat masing - masing. Kalau betul pun ada cacat cela, nescaya Allah kurniakan perkara yang baik pada seseorang tu. Kalau orang tu tak cantik gamaknya, mesti lemah lembut. Mesti sabar. Nah, tak ke bagus tu? Kita ni kalau deal dengan orang sabar, hampir semua benda boleh go on. Tapi AWAS! Janganlah pulak kita nak ambil kesempatan atas kesabaran dia tu kerana kesabaran pun ada limit. Tau. Kesabaran aku pun ada limit gak. Hoi.

The whole last week aku takda class sebab lecturer batalkan semua class acah acah study week la sebab Jumaat hari tu aku ada midsem exam. Ok tang exam ni aku taknak cerita apa - apa, nanti mood aku lari. Kita cerita aktiviti aku masa study week tu, boleh? Tak boleh pun, ada? Ada aku kisah? Muahahaha annoying much.

Bajet bila takda class ni aku boleh la tidur tanpa susah susah nak pikiaq kena set alarm ka nak bangun awal ka apa kan. Sekali hari Isnin je dah ada event. Aku kena jadi patient untuk senior dalam course aku. Sebagai freshie, aku taknaklah nampak macam kekwat sangat taknak bergaul dalam aktiviti course, nanti tak pasal pasal kena banned. So aku decided untuk join sekaki. Dari apa yang aku tahu, ni macam exam besar gak la untuk senior. Ingat course engineering je ada exam bukan on paper? Ingat course fashion je ada exam bukan on paper? Optometry pun ada, gerek!

Exam ni melibatkan apa apa la berkenaan examination on eyes. Macam kau pergi klinik mata lepas tu kau mengadu kau tak berapa nak nampak ke or kau sakit mata ke, so kau akan experience these kind of tests la. So aku rasa agak bertuah sebenarnya sebab aku tak pernah buat eyes test. Selalunya kalau nak buat pun, kena bayar kan dekat luar? Yang ni free free je and senior pun akan layan kita macam layan patient betul - betul. Ikut philosophy optometrist la. Aku jadi patient untuk sorang akak bibir pink ni. Lawa juga, tapi aku tak ingat nama dia apa. Dia dah tahun ketiga dah, tahun depan last year dia then grad! Oh indah dunia!
Senior: Adik pernah cek mata sebelum ni?
Aku:     Tak.
Senior: Adik ada masalah rabun?
Aku:     Tak.
Senior: Ok. Adik pernah pakai cermin mata? Contact lens?
Aku:     Tak, tak.
Senior: Hmm *geleng kepala*

Akak tu pulak yang geleng kepala! Haha kesian aku nengoknya sampai dia buntu tak tahu nak buat test apa. Disebabkan aku buat - buat mengadu yang aku rasa aku ada silau, so dia pun baru boleh gerak langkah nak buat apa. Dia decide nak check sama ada aku ada rabun ke tak and check sama ada aku ada sebarang penyakit mata ke tak. Aku? Aku okay je apadehal kan hahahaha padahal cuaks dalam hati -.-"

So test sana sini, try pakai lens sana sini, teka huruf apa sana sini, tengok warna apa sana sini, kelepet mata sana sini (sakit), juling sikit sana sini, akhirnya alhamdulillah aku lulus semua test dengan jayanya! Bhahaha. Mengikut analisis akak tu, aku memang takda rabun langsung. Sebarang penyakit mata pun takda. Cuma aku ada silau sikit, mata kanan +0.75, mata kiri +0.05. Silau ni memang tak bahaya sangat, cuma dia sarankan aku pakai specs kalau aku nak memandu jauh malam - malam. Sebab before tu, aku mengadu kat dia aku silau tengok lampu kereta padahal in reality, AKU MANA DRIVE MEMALAM PUNG. Propa semua tu puihhhh. Konklusinya, semuanya selamat mihmihmih.

Sepatutnya sorang optometrist dan patient nya ada masa dalam 1 jam sengah. Tapi sesi aku dengan akak tu siap dalam 45 minit je. Hahaha bapak cepat. Sebab kebanyakan aku takda masalah, jadi kerja akak tu pun jadi senang dan mudah. So nak menghabiskan masa akak tu banyaklah tanya pasal family, pelajaran, sekolah semua. Akak tu quite friendly, jadi aku pun tak rasa awkward sangat. Jenis aku ni, orang diam aku diam. Orang cakap, aku dua kali ganda cakap. Senang je nak deal dengan aku, ye dak? Hikhok.

Lepas habis sesi test menge-test aku, Azim datang jumpa aku dekat MSU. Cewahh, surprise betul! Haha. Time tu dah agak lewat petang tapi sebab susah benor nak jumpa Azim ni, aku bolehkan juga la untuk spend time jap dengan dia. Disebabkan tesco extra pun takda benda yang menarik, aku ajak Azim lepak Mcd. Dah Azim taknak decide, aku decide la. Kalau lepak dengan aku ni, memang Mcd je jawab dia. Semua pengaruh Fatin!! Haha. Kali ni back to basic, aku order Double Cheese Burger. Minggu sebelum tu dah makan Samurai Burger. Sedap je burger tu, aku tak tahu apa masalah korang cakap burger tu tak sedap. Samurai kot? Haip Ninja! And lepak dengan Azim ni, mesti takda gambar. Haha. Masalah betul.


Curi dari blog Tima hikhik :D

Hari seterusnya (tak ingat hari apa) aku jumpa Fakhriah Fatin aka Tima! Lama tak lepak dengan minah ni. Last jumpa pun masa open house raya hari tu. Tu pun tak sempat nak borak banyak sebab yela Tima tuan rumah, busy. Yola faham. Tak plan pun nak keluar, sebab aku sebenarnya nak pergi sekolah je. Ada urusan sikit. So Tima ajak pergi breakfast sekali. Breakfast then pergi sekolah then lunch dekat Tutti Frutti. Bagus kan lunch dekat sana? Muehehehehe. Aku ni bukanlah penggemar TF ni sangat tapi dah sebab Tima ni dok mengidam, aku pun layankan je la. Tak tahu kenapa aku macam tak berminat dengan makanan 'moden' zaman sekarang macam TF ni, macarons, coolblog, red velvet, chatime entah ke apa apa lagi lah. Mana makanan ni tetiba wujud pun cheq tak tau -__-

Macarons pelik. Kan? Cakap ye...

The rest aku duduk rumah je makan tidur online study. Kan jumaat tu exam pleaselah sedar diri untuk study! Walaupun orang kata ni exam midsem je, subject pun bukan core, aku still rasa macam nak score. Tak pernah merasa dapat 4 flat. Kalau dapat, bukan ke best? :') Memandangkan ni exam pertama aku sejak pursue degree ni, naklah yang terbaik supaya aku boleh pakukan keyakinan aku. Bila kita yakin, insyaallah things will be better. Yakin ye, bukan mendabik dada. Jangan riak, jangan sombong. Ingat tu anak anak #notetoself

Main redah je ambil gambar ni using my phone hoho horlicks!

Kelmarin aku pergi Putrajaya! Awesome gila scenery dia. Highway smooth, landskap cantik, senibina impressive. Pusat pentadbiran in one place, senangkan kalau nak berurusan? Cuma aku rasa palat sikit sebab banyak traffic light. Haha. Memandangkan ni first time aku datang Putrajaya, jadi aku memang batak. Merasa juga lalu jambatan macam jambatan Penang tu. Nampak juga masjid Putrajaya wuuuu. Tak dapat nak ambil gambar sangat sebab tengah drive. Sempat capture dalam minda je la hikhik :D Kalau Shah Alam macam Putrajaya, mesti cantik kan. Mesti bersepah orang acah photographer dekat sini kan. Eh?

Thursday, October 4

Dah gapai apa yang kau nak?

Test test one two three ehem dah sebulan tak update blog aku rasa bagai dah hilang taring. Kau rasa?

" Ek eleh baru sebulan! Gua tak hapdet setahun tak kecoh pun! "

Okay selamba.

Apa pun, aku ucapkan selamat datang Oktober, kira hutang yang lepas lepas dengan September kira dah terhapus. Kalau ada yang tertinggal, kena bayar juga bulan ni. Faham? Alhamdulillah urusan aku yang lepas lepas pun banyak dah selesai. Macam berhenti kerja, daftar Universiti untuk sambung pengajian ijazah sarjana muda aku. Itu antara langkah yang paling besar yang aku buat dalam hidup aku setakat ni. Melangkah dari budak hingusan dilatih macam askar berperang dengan jadual padat di matriks, nah sekarang aku masuk U dapat kehidupan yang ala sepoi sepoi bahasa je keadaannya.

Rasanya jarang aku berkongsi benda yang bersifat peribadi dalam blog ni. Walaupun ia blog milik aku, berkisarkan kehidupan aku, tapi rata - rata apa yang aku bicarakan semuanya perkara atas angin saja. Kira kalau sesiapa yang berniat hendak mengenali aku melalui penulisan ku yang mentah ini, mungkin tak sampai objektifnya. Sebab aku menulis bukan kerna nama ( walaupun benda alah ni sounds cliche ) dan aku menulis pun mengikut mood. Kalau aku gembira, penulisan aku panjang berjela jela idea datang mencurah - curah. Kalau aku sedih, mulalah keluar segala ayat novel atau lirik - lirik lagu cinta yang frust menonggeng. Kalau aku bosan, beginilah.

Beginilah caranya.

Dua perenggan aku membebel tanpa permulaan atau hala tuju yang jelas. Ok jom kita berbalik ke landasan yang betul.

Bila aku semakin dewasa ni, aku banyak berfikir tentang hidup. Benda yang aku tak pernah ambil tahu sebelum ni tiba - tiba saja boleh memupuk rasa ingin tahu yang dah lama berehat dalam diri ni. Orang kata, biasalah anak muda. Rasa ingin tahu tu membuak - buak. Tapi aku rasa aku dah tak layak nak dipanggil anak muda. Pemikiran tu pun dah tak layak nak describe zaman aku. Sebab selalunya hal sedemikian digambarkan untuk budak sekolah. Realitinya, budak sekolah yang banyak menimbulkan trend - trend semasa dalam skop sosial di negara kita ni.

Isu paling ringan pun sekarang ni, pasal twitfamous di Twitter.

Tidak kira pada yang ambil kisah ataupun tidak, senario anak muda lingkungan 13-17 tahun memonopoli laman sosial dengan daya penarik yang ada pada diri mereka. Kadang - kadang aku sendiri tak faham, apa yang mereka buat sampaikan mereka boleh ada follower mereka sendiri? Dan apa yang follower ni dapat kalau mereka follow twitfamous ni? Sama ada sebab rupa, fesyen ataupun kualiti tweet mereka itu sendiri. Bagi diri aku sendiri, aku tak berapa nak layan hal remeh temeh ni. Mungkin sebab aku dah dewasa. Ada otak, dah reti pakai. Atau mungkin sebab, aku bukan 'anak muda' yang macam mana mereka gembar - gemburkan?

Dari kecik, aku dah pandai berangan - angan. Orang kata tak elok berangan - angan ni nanti apa pun tak boleh. Aku endahkan saja. Pantang aku ditinggalkan sendirian, mesti ada saja yang aku angankan. Kehidupan berkeluarga banyak memupuk aku untuk jadi independent. Walaupun aku anak bongsu, tapi akulah satu - satunya perempuan. Aku takda kawan untuk bermain. Takkanlah aku nak ajak Mama main masak - masak? Tak make sense langsung omputeh kata.

Dari kecik, cita - cita aku nak jadi pramugari. Selalu pakai kasut tumit tinggi sambil bawa beg tarik ke hulur hilir di rumah. Jalan catwalk ala ala model kemudian berhenti, posing sikit untuk mendapat pujian dari Mama Ayah. Haha aku tergelak bila fikirkannya sekarang. Dah beberapa tahun sekolah agama, aku tukar cita - cita mahu jadi doktor. Aku rasa jadi pramugari tak sopan sebab tak boleh pakai tudung. Bajunya pula seksi, kainnya pula terbelah. Tak apalah, kita cari kerja lain. Lagi satu, kalau cita - cita doktor, senang nak beri jawapan setiap kali cikgu tanya, " kenapa awak nak jadi doktor? "

" Sebab saya nak tolong orang. "

Biasalah budak - budak. Semua benda nak senang. Aku nak jadi doktor tapi tak pernah berusaha. Tak pernah serius. Yang aku tahu, buat saja apa yang cikgu suruh. Bila dah masuk alam sekolah menengah baru lah aku kukuhkan niat. Kukuhkan azam yang aku mesti belajar bersungguh - sungguh. Kalau bukan untuk aku, sekurang - kurangnya untuk kedua orang tua ku. Baru kita kenal penat lelah mereka. Bermula di sini, aku niatkan semuanya untuk mereka. Aku nak dapatkan 10 A masa SPM untuk melayakkan diri aku masuk matriks. Lepas habis matriks, aku nak masuk U. Aku nak ambil course optometri. Aku dah rancang dah segala - galanya dari awal. Cuma keputusan SPM aku tak mengikut kehendak. Takpa, aku redhakan saja. Aku bersyukur walaupun tak semua A tapi masih baik. Masih dalam level yang bagus.

Alhamdulillah, terima kasih Allah.

Sekarang aku masih berada di atas landasan yang betul. Walaupun aku pernah tersungkur, aku bangkit. Walaupun aku pernah terjatuh, aku tetap bangkit. Aku tetap mahu berjalan di atas landasan aku sendiri. Bukan landasan lain yang mungkin wujud kerana paksaan. Bukan landasan lain yang dibina oleh orang asing. Bukan.

Aku nak lakukan habis baik kali ni. Aku taknak berjalan lagi, aku nak berlari. Terus berlari laju. Doakan aku untuk perjuangan ku selama 4 tahun ni ye? Untuk jadi optometrist? :)

Oh ye, sebelum aku lupa. Ada video yang aku nak kongsikan. Pelakonnya adalah kawan aku sendiri, Adli dan Farhan. Aku suka konsepnya sebab aku memang sensitif dengan friendship thing ni. Nak faham dengan lebih mendalam, boleh tengok di YouTube sebab ada sinopsis disediakan. Renung - renungkan dan selamat beramal!